Loader
 

Voordelen van een medisch (geboorte)fotograaf bij je bevalling

Een Medisch fotograaf bij je bevalling

Iedere (aanstaande) moeder heeft wel een idee van de ideale bevalling in haar hoofd. Vooral bij de eerste weet je nog niet wat je kunt verwachten en ga je af op de verhalen die je leest en advies (vaak ongevraagd) uit je omgeving. Misschien heb je zelfs een geboorteplan opgesteld waarin je van begin tot het einde van tevoren alles ‘gepland’ en benoemd hebt en wellicht is er ook een geboortefotograaf aanwezig, die je bevalling prachtig vastlegt in een sfeervolle reportage. Maar wat zijn de voordelen van een medisch fotograaf ten opzichte van een ‘gewone’ geboortefotograaf?

 

Bevallen in Nederland, de cijfertjes…

Vrouwen met een ongecom­pliceerde zwangerschap bevallen in Nederland in principe in de eerste lijn. Dat wil zeggen onder begeleiding van een verloskundige of huisarts, thuis, in een polikliniek of geboortecentrum. Ongeveer 30% in de eerste lijn en bijna 70% in de tweede lijn (in een ziekenhuis).

Een tweedelijnsbevalling is bijvoorbeeld noodzakelijk als je, in overleg met je verloskundige, gynaecoloog en anesthesioloog, kiest voor pijnstilling met behulp van een epidurale ruggenprik of een pomp die door jezelf bediend kan worden. Een overdracht kan nodig zijn als er sprake is van complicaties of een verhoogd risico op complicaties. Maar het komt ook voor dat je bevalling een keizersnede wordt of van tevoren al een geplande keizersnede was. (Bron: PRN).

Geboortefotografen kunnen bij alle soorten bevallingen aanwezig zijn. Spontaan, gepland, lang, kort, in bed, op de baarkruk, onderwaterbevalling, thuis, kraamhotel of een in het ziekenhuis. Maar wat als de bevalling begint en het allemaal even anders wordt dan je het van tevoren bedacht had? Wat als het dan toch die keizersnede wordt? Is een geboortereportage dan ook nog mogelijk?

Geboortefotograaf bij een keizersnede

In het ziekenhuis bevallen is geen probleem voor een geboortefotograaf, maar bij een keizersnede is dit net even anders. Hiervoor ben ik afhankelijk van de dienstdoende arts of hij/zij het verantwoord vind om mij toestemming te verlenen hierbij aanwezig te zijn. Uiteraard staat het belang van moeder en kind hierbij voorop. Natuurlijk mag de partner ook mee de OK in en er zullen zeker foto’s gemaakt worden als jullie dit wensen. Alleen gebeurt dit vaak door een van de aanwezigen in de OK, die tussendoor toch even een paar kiekjes schiet en dan maar hopen dat ze goed gelukt zijn…

Omdat een keizersnede best wel spannend kan zijn (ik spreek uit ervaring) is het prettig om foto’s terug te kunnen kijken om alles te bevatten. Dat is de reden dat ik graag als geboortefotograaf aanwezig wil zijn in de OK. Een geboortefotograaf kijkt net even anders en met een achtergrond als medisch fotograaf weet je eigenlijk hoe je je moet gedragen in de OK.

Medisch Fotograaf

Gelukkig merken we als geboortefotografen dat ziekenhuizen steeds overgaan tot enkel toelating van medisch fotografen in de OK. Om jezelf een Medisch Fotograaf te noemen, moet je een gerichte opleiding gevolgd hebben, waarbij alle facetten op het medisch- en wetenschappelijk vlak aan bod komen. Je leert onder andere werken volgens protocollen en richtlijnen en krijgt te maken met medische termen. Hierna wordt je opgenomen in het register voor Medisch Fotografen.

Je weet dus als fotograaf wat wel en niet kan in een OK en loopt het medisch team niet ‘in de weg’, zodat zij de benodigde zorg ongestoord aan jou en jullie kindje(s) kunnen geven. Uiteraard zal ik mijn uiterste best doen om aanwezig te mogen zijn in de OK om de geboorte te vangen in een sfeervolle geboortereportage. Maar mocht er geen toestemming verleend worden, dan wacht ik netjes tot jullie terug zijn van de OK om vanaf dan die speciale eerste momenten vast te leggen…