Loader
 

Huwelijksfotografen zijn er genoeg. Bij een bruiloft heel gewoon om zo’n unieke dag vast te laten leggen. Maar heb je weleens van een geboortefotograaf gehoord? Dit is nog een vrij onbekend begrip. Toch kun een geboorte ook vastleggen met een mooie reportage. Het niet laten fotograferen van je bevalling door een geboortefotograaf is een gemiste kans. Hieronder leg ik uit waarom het inzetten van een professioneel geboortefotograaf bij de bevalling een goed idee kan zijn.

 

De geboorte van je kindje is één van de mooiste momenten uit je leven. Ongeacht of je thuis bevalt of in het ziekenhuis, met een ‘normale’ bevalling of met een keizersnede. Voor sommige vrouwen is bevallen ‘een eitje’, voor anderen is het een zware klus. Zwaar of niet, een bevalling is hoe dan ook een bijzonder en intens moment. Niet alleen voor de aanstaande moeder, maar ook voor de aanstaande vader!

Ben je al moeder? Dan weet je waarschijnlijk dat je naderhand al snel veel details van de bevalling vergeten bent. Een geboorte gaat vaak in een soort roes aan je voorbij. Meestal worden er foto’s gemaakt, door de kraamhulp, partner of verpleegsters. Zelf heb ik van de geboorte van mijn twee kinderen wat haastig geschoten foto’s. De aanwezige verpleegsters, hebben snel tussen hun werkzaamheden door wat foto’s gemaakt. Daarnaast heeft mijn man foto’s gemaakt in het ziekenhuis, maar dit heeft een groot nadeel…

Als je partner foto’s maakt, maakt hij de geboorte van zijn eigen kind mee door de lens van de camera. Een ander nadeel is dat je geen foto’s van de vader hebt, hij lijkt grotendeels afwezig tijdens en na de bevalling. Ik heb ook niet van alle bijzondere momenten foto’s, zo jammer! Het is gewoon zonde als de foto’s van zo’n mooi moment niet gemaakt of niet helemaal goed gelukt zijn.

 

De voordelen van het inhuren van een geboortefotograaf

Het is een prettig idee dat je partner zich helemaal kan focussen op jou en later ook op jullie kindje. Hij hoeft zich druk te maken over het maken van foto’s, niet tijdens en niet direct na de geboorte. Een geboortefotograaf weet precies de juiste snaar te raken en de foto’s op een unieke en toch integere manier te maken. We fotograferen speciale momenten en kleine details van de bevalling. We zijn professioneel en houden ons op de achtergrond, maar leggen die momenten vast die later van grote waarde zijn.

Veel aanstaande moeders weten na de geboorte niet meer precies wat er allemaal gebeurd is. Tijdens hun bevalling zitten ze helemaal in hun eigen wereldje. De mogelijkheid om foto’s van hun bevalling te bekijken, zorgt ervoor dat je je bevallingsverhaal weer kunt herinneren. We horen ook vaak dat de foto’s gebruikt worden om je geboorteverhaal te vertellen aan vriendinnen of familie. Je kunt de foto’s van een geboortefotograaf prima laten zien, zonder te hoeven censureren. Vooraf is namelijk al besproken wat jullie wel en juist niet gefotografeerd willen hebben. De geboortefoto’s zijn discreet en draaien vooral om, sfeer, emotie en details.

 

Zijn er ook nadelen?

Het inschakelen van een geboortefotograaf betekend dat er een extra persoon aanwezig is bij je bevalling. Hoewel je als fotograaf erg terughoudend te werk gaat, kan het zijn dat je je hier niet prettig bij voelt. Geeft dit gerust aan tijdens een kennismakingsgesprek als je je hier zorgen over maakt.

Vaak is de fotograaf een ‘onbekende’. We hebben vooraf wel een kennismakingsgesprek gehad en besproken wat de wensen van jullie zijn. Het kan in het begin van de bevalling nog wat onwennig voelen, maar weet dat ik niet de hele tijd bij jullie aanwezig ben, maar ook rustig tussendoor even op de gang wacht.

 

Hoe wordt de prijs bepaald?

Er hangt een prijskaartje aan het maken van een geboortereportage. Waarom is dat? Het antwoord is eenvoudig. Als fotograaf ben je 24/7 beschikbaar vanaf week 38 tot aan de bevalling. Een bevalling laat zich namelijk in de meeste gevallen niet plannen. Dat is ook de belangrijkste reden dat er maar 1 tot 2 geboortereportages per maand besproken kunnen worden.

Daarnaast ben je een professional op het gebied van fotografie. Technisch gezien zijn de omstandigheden waarin je gaat fotograferen (op zijn minst) uitdagend te noemen. Je moet weten waar je me bezig bent, om de professionele en sfeervolle reportage te maken waarvoor wij aanwezig zijn.

 

Publicatie van foto’s? Niet zonder toestemming!

Misschien iets waar je je zorgen over maakt: Wat gebeurt er met de foto’s van jullie reportage? Misschien heb je al gekeken op mijn website, deze foto’s zijn alleen met toestemming van de betrokkenen geplaatst. Dit geld ook voor het delen van beelden op Social Media. De foto’s die onder de klanten-login geplaatst zijn beveiligd met een pincode.

 

Conclusie

Een geboortefotograaf legt momenten voor jullie vast, die je zelf over het hoofd ziet. We letten op compositie, details en fotograferen de juiste momenten tijdens een bevalling. We nemen afstand als daar behoefte aan is, wees niet bang om aan te geven als je even een momentje met elkaar te hebben. We letten namelijk ook goed op de aanwijzingen van de verloskundige of de gynaecoloog, zodat de bevalling goed doorzet.

Geboortefotografen hebben inzicht in hoe ze de beste foto’s in iedere situatie kunnen maken. Onze ervaring en technieken zorgen ervoor dat we in iedere omstandigheden een hoge kwaliteit beelden kunnen leveren. We maken integere beelden, waarvoor we vooraf afspraken over hebben gemaakt.

Er vindt altijd een kennismakingsgesprek plaats, waarin we inventariseren wat de wensen en verwachtingen van jullie zijn. Pas daarna beslissen jullie of wij de juiste geboortefotograaf voor jullie zijn. Wil je wel graag foto’s van jullie pasgeboren kindje, maar past een geboortefotograaf niet bij jullie? Dan heb je zeker nog andere opties…

 

Andere opties

Zo kun je denken aan een Kraamreportage, deze start direct na de geboorte. Of kies voor een Newborn of een Lifestyleshoot. Die kun je plannen tussen 5 en 12 dagen na de bevalling.

Wil je ook een geboortereportage van die eerste bijzondere momenten van jullie baby hebben? Kijk eens rond op deze website en als je vragen hebt, bel of mail me gerust.